İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Evet, Sizin de D Vitamininiz Eksik Olabilir

Vücutta bir hormon olarak işlev gören D vitamini kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin emilimini ve kullanımını artırarak kemik sağlığını destekler. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur, vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Kas fonksiyonlarını düzenler ve kas gücünü artırır. Hücrelerin normal şekilde büyümesi ve gelişmesine yardımcı olur. Sinir sistemi ve beyin fonksiyonlarını destekler.

D vitamini eksikliği çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir.  İşte bunlardan bazıları:

Yetersiz Güneş Işığı Maruziyeti: D vitamini, vücut tarafından güneş ışığına maruz kalındığında sentezlenir. Bu nedenle güneş ışığına az maruz kalmak D vitamini eksikliğine yol açabilir. Özellikle kış aylarında ve kapalı mekanlarda daha az güneş ışığına maruz kalındığı için eksiklik riski artabilir.

Yetersiz Beslenme: D vitamini bakımından zengin gıdaları yeterince tüketmemek eksikliğe yol açabilir. D vitamini genellikle yağda çözünen bir vitamin olduğundan, yağlı balıklar, yumurta sarısı ve bazı mantarlar gibi yağ oranı yüksek gıdalarda bulunur. Vejetaryenler ve veganlar, hayvansal kaynaklardan elde edilen D vitamini tüketemedikleri için bu grup insanlarda eksiklik riski artabilir.

Malabsorpsiyon Sorunları: Sindirim sisteminin D vitamini emilimini etkileyen hastalıklar veya durumlar, örneğin inflamatuar bağırsak hastalığı, kistik fibroz, veya çölyak hastalığı gibi bağırsak sorunları D vitamini eksikliğine neden olabilir.

Koyu Cilt Tonu: Koyu cilt tonu güneş ışığının D vitamini sentezini etkileyebilir çünkü daha fazla melanin üretimi nedeniyle güneş ışığını daha az emerler. Bu durum D vitamini sentezini azaltabilir ve eksiklik riskini artırabilir.

Yaş ve Cinsiyet: Yaşlanma ile birlikte cilt, D vitamini sentezini azaltabilir. Ayrıca bazı araştırmalar, kadınların erkeklere kıyasla D vitamini eksikliği riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Genetik Faktörler: Bazı genetik faktörler, D vitamini metabolizmasını etkileyebilir ve eksikliğe yol açabilir.

D vitamini eksikliği genellikle birkaç faktörün bir araya gelmesi sonucunda ortaya çıkar. Eğer D vitamini eksikliği şüphesi varsa, bir sağlık uzmanına danışmak ve uygun testleri yaptırmak önemlidir.

Memorial Şişli Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. İbrahim Şahin, D vitamini ve sağlık için önemi hakkında bilgi verdi.

Kış aylarında D vitamini eksikliği daha sık görülüyor

D vitamini sadece belirli besinlerde (yağlı derin su balıkları, süt, yumurtanın sarısı vb.) ve az miktarda bulunur. D vitamini ihtiyacının yaklaşık %20’si gıdalardan karşılanmaktadır. Bundan dolayı sadece beslenme ile tüm ihtiyacın karşılanması zordur. İhtiyacımızın %80’i ise güneş ışıklarının yardımı ile vücutta üretilir.  D vitamini sentezi için güneş ışınlarının cilde belli aylarda  (mayıs-kasım arası), günün belli saatlerinde  (saat 10.00-15.00), yüz, kollar ve bacaklar açık şekilde, ortalama en az günlük 15-30 dakika direkt teması gerekmektedir. Fakat çoğu zaman güneşten faydalanarak da yeterli miktarda D vitamini üretilemeyebilir. Dolayısı ile dünyada ve ülkemizde D vitamini eksikliği ya da yetersizliği oldukça sık görülür, kış aylarında görülme sıklığı daha da artar.

Kimler D vitamini kullanmalı?

Herkese rutin D vitamini bakılması ya da tedavi başlanması önerilmemektedir. D vitamini eksikliği olma riski olan kişilere D vitamin düzeyi ölçülmesi ve yetersizliği ya da eksikliği olanlara uygun dozda başlanması gerekir.  D vitamini eksikliği yönünden yüksek riskli kişiler;  

 

 

 

 

1.     Yeterince güneşlenemeyenler,

2.     Yaşlılar,

3.     Koyu cilt rengine sahip olanlar,

4.     ­Obezite hastaları / obezite ameliyatı olanlar,

5.     ­D vitamini metabolizmasını etkileyen ilaçları kullananlar,

6.     Kronik böbrek yetmezliği olanlar,

7.     Kronik karaciğer yetmezliği olanlar,

8.     Emilimini bozan mide bağırsak sistemi hastalığı olanlar,

9.     ­Paratiroid bezi hastalığı olanlardır.

D vitamini ihtiyaçtan fazla alınmamalı

D vitamini düzeyinin 20 ng/ml’nin (50 nmol/L) üzerinde olmasını normal kabul edilir. ­Ancak ideali 30-50 ng/ml düzeyinde olması olmasıdır. D vitamini düzeyinin 10 ile 20 ng/ml (25-50 nmol/L) arasında olması D vitamini yetersizliği, ­ D vitamini düzeyinin 10 ng/ml’nin (25 nmol/L) altında olması ise D vitamini eksikliğidir. Günlük alınması gereken en az doz 19-70 yaş arası için 600 IU D vitamini (kolekalsiferol), 71 yaş ve üstü için 800 IU D vitaminidir (kolekalsiferol).

Yaşlılarda ve D vitamini eksikliği yönünden riskli kişilerde daha yüksek günlük D vitamini dozu gerekebilir. Böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği ve hipoparatiroidi gibi ek hastalığı olanlarda tedavide kullanılan D vitamini formları ve dozları farklıdır. D vitamini ihtiyaçtan fazla alındığında vücuda zarar verebilir. Ayrıca D vitamini ile birlikte mutlaka yeterli kalsiyum alımı sağlanmalıdır. D vitamini eksikliğinin ya da yetersizliğinin tedavisi mutlaka doktor tarafından yapılmalıdır.


Önemli Not: Burada yer alan içerik, yorum ve tavsiyeler hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte değil, genel niteliktedir. Herhangi bir rahatsızlık durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak, doktorunuzla görüşebilirsiniz…

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mission News Theme by Compete Themes.