Categories: BilgiSağlık

Mevsimsel depresyonun belirtilerini biliyor musunuz?


Soğuyan havalar, gri bulutlar ve yağmur… Son zamanlarda pek çok insan kış aylarının kendine özgü bu atmosferinde, depresyonda olduğunu bilmeden farklı bir ruh haline büründüğünü ifade ediyor. Uzmanlar bu dönemde mevsimsel depresyondaki artışa dikkat çekiyor. Mevsimsel depresyon, geçici bir süre ile

görülen mevsim değişikliğine kişinin fizyolojik verdiği tepkiye bağlı depresyon türlerinden biri olarak biliniyor. Bu depresyon türünün çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında yaşandığı gözlemleniyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Klinik Psikoloji Bölümü’nden Uzm. Psk. Deniz Mutlu, mevsimsel depresyon ile ilgili bilgi verdi.

Kışın yaşanan halsizlik depresyon belirtisi olabilir

Mevsimsel depresyonda olan kişide bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler kişinin depresyonda olduğunu belli eden, kendisiyle ve çevresiyle bağını zayıflatan belirtiler olmaktadır.

1.     Günlük hayatta dikkatini toplayamamak,

2.     Sürekli halsizlik hissinin oluşması,

3.     Daha fazla yemek yeme ihtiyacı,

4.     Gün içerisinde uyku artışı,

5.     Uyumakta ve uyanmakta zorlanmak,

6.     Olumsuz düşüncelere kapılmak,

7.     En basit işleri bile yapmak istemekte zorlantı,

8.     Kilo problemleri,

9.     Sosyal aktivitelerde yetersizlik,

gibi belirtilerin görülmesiyle, kişinin mevsimsel depresyonda olabileceği düşünülebilmektedir.

Eğer bütün bunlar her sonbahar döneminde kendini gösteriyorsa kronik anlamda mevsimsel duygu durum bozukluğuyaşandığı ifade edilebilmektedir.

Mevsimsel depresyon, kalıcı depresyondan farklı olarak mevsim şartlarının getirdiği kısıtlamalar geçtiğinde ortadan kalkmaktadır. Ancak yine de yılın 6 ayı sürecek bir depresyon kişinin günlük enerjisini düşürmekte ve genel olarak hayat akışını olumsuz etkilemekle birlikte psikoterapi ve psikiyatri desteği alması önerilir.

Bilişsel davranışçı terapi ile mevsimsel depresyon tedavi edilebilir

Mevsimsel depresyonun tedavisinde antidepresanlar, D vitamini takviyesi, ışık (fototerapi) ve bilişsel davranışçı terapiye başvurulmaktadır.

Klinik psikolojinin ilgilendiği alanlardan biri olan bilişsel davranışçı terapi, mevsimsel depresyonun tedavisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu yöntemde bireyin işlevsellik düzeyini düşüren olumsuz düşünce kanalları azaltılarak düşünce süreçlerini gerçekçi ve işlevsel bir düzeye ulaştırarak düşünce değişimi sağlanmaktır. Bilimsel araştırmalar sonucunda, kişilerin farkındalığı arttıkça depresyon ile mücadele etme mekanizmalarının güçlendiği ve bununla paralel olarak günlük işlevsellik düzeyinin yükseldiği kanıtlanmıştır.

Tüm psikiyatrik hastalıklarda olduğu gibi mevsimsel depresyonun tedavisinde de bireyin yaşamında birçok alana müdahale gerekmektedir. Bu nedenle mevsimsel depresyonda da bütüncül yaklaşım önemlidir. Bu durum insan doğasının biricik ve karmaşık yapısıyla ilişkili olmaktadır. 


Önemli Not: Burada yer alan içerik, yorum ve tavsiyeler hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte değil, genel niteliktedir. Herhangi bir rahatsızlık durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak, doktorunuzla görüşebilirsiniz…

admin

Recent Posts

Türkiye’de yılda 25 bini aşkın kadına meme kanseri tanısı konuluyor

  Dünyada her yıl yaklaşık 2 milyon 300 bin, Türkiye’de 25 bini aşkın kadın meme…

3 hafta ago

Vücudunuz bahara hazır mı?

  Bahar geldi doğada çiçekler açtı derken yaz kapıya geldi dayandı. Bu dönemde doğa değişirken…

5 ay ago

Yumurtalık kanserinde erken teşhis önemli

  Hastalarda erken evrelerde belirgin bir şikayet ortaya çıkmadığı için, yumurtalık kanserinde tanı genellikle ileri…

5 ay ago

Pankreas kanseri tedavi edilebilir

Günümüzde tanı- tedavi yöntemlerindeki bazı gelişmeler pankreas kanseri hastalarının tedavi edilebilme ihtimalini önemli ölçüde artırabiliyor.…

5 ay ago

Sağlıklı zayıflama için sağlıklı 7 öneri

İdeal kilosuna kavuşmak isteyen kişiler için beslenme ve diyet uzmanları eşliğinde uygulanacak doğru ve sağlıklı…

5 ay ago

‘Kanserden korunmak için 10 risk faktörüne dikkat’

Prof. Dr. Hakan Harputluoğlu, ‘1-7 Nisan Kanser Farkındalık Haftası’ kapsamında yaptığı bilgilendirmede, kanserin gelişmesinde etkili…

7 ay ago